לכבוד חגיגת בר המצווה של בננו, קיבצתי את דברי התורה והתמונות מהשנים הקודמות לפוסט אחד.
יכין היקר, יהיה רצון שתלמד תמיד תורה בהתלהבות ובשמחה!
לספור שנים של שמיטה ויובל
איזה משחקים אתם אוהבים לשחק- מונופול? המתיישבים של קטאן? מצ'יקורו?
או "גו"?
המשותף למשחקים הללו הוא שבהם שחקן יחיד מנסה לצבור כמה שיותר עושר ומקום לעצמו, בדרך כלל על חשבון השחקנים האחרים.
שאלה לדיון: עד כמה אדם יכול להיות עשיר, עד כמה הוא יכול להיות עני?
האם עשיר הוא מי שיש לו הרבה כסף או שיש עוד מדדים לעושר.
מפרקי אבות אנו לומדים ש" איזהו עשיר? השמח בחלקו".
במסכת כתובות לומדים ש"אין עני אלא בדעת ואין עשיר אלא בדעת". למה הכוונה, לדעתכם?
בפרשה מופיעות מצוות שנתנו למשה ולבני ישראל במעמד הר סיני, אף שהן רלוונטיות רק בתחומי ארץ ישראל, מצוות השמיטה ומצוות היובל.
מצוות שמיטה:
אנו סופרים את השמיטה במחזור של שבע שנים. לשנה השביעית קוראים "שמיטה”. בדומה ישנם שבעה ימים בכל שבוע, לפני חג השבועות סופרים שבעה שבועות (שבע פעמים שבע), חג הפסח וחג הסוכות נחוגים שבעה ימים וישנן מצוות שסופרות שבעה ימים (כמו טהרת מצורע).
לשמוט זה לעזוב. בשנת השמיטה, לא עובדים בחקלאות. קוראים לזה "שבת הארץ". כמו שאחרי ששה ימים יש שבת שבה נחים, כך אחרי שש שנים יש שבת של הארץ, של האדמה. האדמה נחה. אנחנו לא חורשים ולא זורעים ולא דשים ולא מדשנים. מה שיצמח-יצמח, ומה שלא -לא. דבר נוסף שקורה בשנת שמיטה הוא שאם מישהו לקח הלוואה מאדם אחר ויש לו חוב, אז החוב שלו מתבטל בשנת שמיטה.
מצוות יובל:
אחרי שסופרים שבע פעמים שבע שנים, והיו שבע שנות שמיט, מגיעה שנה מיוחדת שקוראים לה שנת היובל. שנת היובל היא כמו שנת שמיטה שבה לא עובדים את האדמה, וגם כל הנחלות חוזרות לבעלים המקוריים, וכך נשמרת החלוקה הראשונה של הנחלות לשבטים, וגם כל העבדים משתחררים ויוצאים לחופשי.
נחזור לדיון המשפחתי ונסכם:
שנת היובל שבה כל הנחלות חוזרות לבעלים המקוריים שלהן, מגנה על הציבור מפני צבירה של הון אינסופי. שנת השמיטה שבה החובות הכספיים מתבטלים (נשמטים), יוצרת מצב שאדם לא יהיה בעל חוב כל ימיו.
תמונת השולחן מזמינה אותנו לשחק את משחק הילדים "7 בום":
כל בן משפחה בתורו אומר מספר. נתחיל מהמספר 1 ונתקדם, מי שיושב לידו יגיד 2, וכן הלאה. כאשר מגיעים למספר 7, יש לומר "שמיטה!" במקום "שבע!".
ומי שתורו אחרי ה"שמיטה" מתחיל שוב מהמספר 1.
כך נספור שבע שמיטות (שבעה סיבובים), והאחרון אומר "יובל".
האם תצליחו לספור את כל השנים עד היובל מבלי להתבלבל?
כיוון אנו סופרים עד שבע בכל פעם, גם הילדים הצעירים יכולים להשתתף.
שבת הארץ
שבת הארץ
כִּי תָבֹאוּ אֶל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אֲנִי נֹתֵן לָכֶם וְשָׁבְתָה הָאָרֶץ, שַׁבָּת לַיהוָה…שֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְרַע שָׂדֶךָ, וְשֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְמֹר כַּרְמֶךָ; וְאָסַפְתָּ, אֶת-תְּבוּאָתָהּ; וּבַשָּׁנָה הַשְּׁבִיעִת, שַׁבַּת שַׁבָּתוֹן יִהְיֶה לָאָרֶץ–שַׁבָּת, לַיהוָה: שָׂדְךָ לֹא תִזְרָע, וְכַרְמְךָ לֹא תִזְמֹר.
כאן לפנינו שבת הארץ כשנת לימוד ועיון, השתלמות והתרוממות – "שבת לה'". האיכר, אשר בדרך כל עסקי שדהו בולעים את כל זמנו, אשר אין לו לא יום ולא לילה, לא שבת ולא מועד במובנם המלא, ניתנת לו פתאום אפשרות של התפנות למשך שנה שלמה לדברים שברוח.
(הרב שאול ישראלי)
שימו לב לילדים המשחקים "מחבואים" בשדה הצומח פרא, וליד הטרקטור השובת ממלאכה.
דמיינו: מה הייתם עושים בשנה פנויה ממלאכה?
הזדמנות ללמוד ולדבר על מלאכת השדה השונות, ועל כלי העבודה החקלאיים.
הזדמנות להעשיר את אוצר המילים שלנו ושל ילדינו מעולם החקלאות:
כלים ותפקידיהם – על השולחן נראה את טרקטור, משדדה, קומביין. מה שימושיהם לעומת המחרשה והמקלטרת. מהם השמות העבריים לטרקטור ולקומביין?
באלו כלים השתמשו בזמן הקדום?
מקומות – מה ההבדל ומה מתרחש בגורן, בגת, בבית הבד, באסם.
מלאכות – זריעה, חרישה, דישה, זרייה, וגם – אריה, קצירה, בציר, קטיף ועוד.
שלום
אִם-בְּחֻקֹּתַי, תֵּלֵכוּ; וְאֶת-מִצְוֺתַי תִּשְׁמְרוּ, וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם… וְנָתַתִּי שָׁלוֹם בָּאָרֶץ, וּשְׁכַבְתֶּם וְאֵין מַחֲרִיד (ויקרא כו,ג-ו)
"ונתתי שלום" – שמא תאמרו הרי מאכל הרי משתה אם אין שלום אין כלום ת"ל אחר כל זאת ונתתי שלום בארץ מכאן שהשלום שקול כנגד הכל (פירוש רש"י)
דיון משפחתי: למה מתכוון רש"י "אם אין שלום – אין כלום"?
לאחר שנשמע את הדעות השונות, נתבונן בתפילה שחיבר ר' נחמן מברסלב על השלום.
ר' נחמן מתפללים על הפכים שמתכללים יחד – שמסתדרים ביחד מבלי לבטל אחד את השני ובלי לוותר על הזהות העצמית של כל אחד מהם.
האם יש לכם סיפור כיצד הייתם בשלום עם אדם ששונה מכם? ספרו לבני המשפחה שלכם.
אֲדוֹן הַשָּׁלוֹם מֶלֶךְ שֶׁהַשָּׁלוֹם שֶׁלּוֹ, עוֹשֶׂה שָׁלוֹם וּבוֹרֵא אֶת הַכּל עָזְרֵנוּ וְהוֹשִׁיעֵנוּ כֻּלָּנוּ, שֶׁנִּזְכֶּה תָמִיד לֶאֱחֹז בְּמִידַּת הַשָּׁלוֹם, וְיִהְיֶה שָׁלוֹם גָּדוֹל בֶּאֱמֶת בֵּין כָּל אָדָם לַחֲבֵרוֹ וּבֵין אִישׁ וְאִשְׁתּוֹ, וְלא יִהְיֶה שׁוּם מַחֲלוֹקֶת אֲפִילּוּ בְּלֵב בֵּין כָּל בְּנֵי אָדָם, כִּי אַתָּה עוֹשֶׂה שָׁלוֹם בִּמְרוֹמֶךָ, וְאַתָּה מְחַבֵּר שְׁנֵי הֲפָכִים יַחַד, אֵשׁ וּמַיִם, וּבְנִפְלְאוֹתֶיךָ הָעֲצוּמִים אַתָּה עוֹשֶׂה שָׁלוֹם בֵּינֵיהֶם, כֵּן תַמְשִׁיךְ שָׁלוֹם גָּדוֹל עָלֵינוּ וְעַל כָּל הָעוֹלָם כֻּלּוֹ, בְּאפֶן שֶׁיִּתְחַבְּרוּ כָּל הַהֲפָכִים יַחַד בְּשָׁלוֹם גָּדוֹל וּבְאַהֲבָה גְדוֹלָה וְיֻכְלְלוּ כֻלָּם בְּדֵעָה אַחַת וְלֵב אֶחָד לְהִתְקָרֵב אֵלֶיךָ וּלְתוֹרָתְךָ בֶּאֱמֶת, וְיֵעָשׂוּ כֻלָּם אֲגֻדָּה אַחַת לַעֲשׂוֹת רְצוֹנְךָ בְּלֵבָב שָׁלֵם, יְהוָה שָׁלוֹם, בָּרְכֵנוּ בַשָּׁלוֹם, וְעַל יְדֵי זֶה תַמְשִׁיךְ עָלֵינוּ כָּל הַבְּרָכוֹת וְכָל הַהַשְׁפָּעוֹת וְכָל הַיְשׁוּעוֹת
(ליקוטי תפילות תתקסז)
"וְנָתַתִּי שָׁלוֹם בָּאָרֶץ"
אמר רבי שמעון בן חלפתא:
לא מצא הקדוש ברוך הוא
כלי מחזיק ברכה לישראל
אלא השלום, שנאמר "ה' עוז לעמו יתן ה' יברך את עמו בשלום".
Parashat Behukotai
Peace
“And I will grant peace in the Land”
Rabbi Shimon ben Halafta said: The Holy One, Blessed Be He, found no vessel that could hold the blessing for Israel except for that of peace, as it is written “Hashem will grant strength to His nation, Hashem will bless His nation with peace.”